Gaśnice stanowią podstawowy sprzęt przeciwpożarowy. Ich zaletą jest łatwość obsługi i fakt, iż przy odpowiednim rozmieszczeniu są zawsze pod ręką, co pozwala szybko zareagować w razie wystąpienia zagrożenia pożarem. Spośród wielu rodzajów gaśnic na szczególną uwagę zasługują modele ABF. W kolejnym artykule poradnikowym przygotowanym przez ekspertów SORBEX wyjaśniamy, czym jest gaśnica ABF i jakie jest jej zastosowanie.

Gaśnica ABF, czyli?

Gaśnice ABF charakteryzuje to, że zastosowany w nich środek gaśniczy (piana) umożliwia gaszenie pożarów olejów i tłuszczów jadalnych. Oczywiście takie gaśnice sprawdzą się również do eliminowania ryzyka rozprzestrzenienia się pożarów innego typu, co czyni je uniwersalnymi sprzętami gaśniczymi.

Gaśnica ABF może mieć różną pojemność, dopasowywaną m.in. do wielkości pomieszczenia i tym samym do oceny ryzyka pożarowego.

Porada eksperta SORBEX:

Wielką zaletą gaśnic ABF jest łatwość obsługi, z czym poradzi sobie praktycznie każda osoba, nawet niemająca specjalnego przeszkolenia – wystarczy tylko zwolnić zawór i skierować środek gaśniczy w miejsce zajęte ogniem, co na wczesnym etapie pozwoli ugasić pożar w zarodku i nie dopuścić do większych strat materialnych.

Zastosowanie gaśnic ABF

Gaśnice ABF uchodzą za najlepszą propozycję dla właścicieli lokali gastronomicznych, natomiast zakres zastosowania tych urządzeń gaśniczych jest o wiele szerszy. Na początek rozszyfrujmy oznaczenie ABF. Określa ono, jakie grupy pożarów można gasić przy pomocy środka gaśniczego zamkniętego w obudowie gaśnicy.

I tak:

  • Pożary z grupy A– są to pożary wszelkich ciał stałych, przy spalaniu których powstaje efekt żarzenia. Klasycznymi przykładami będą tutaj węgiel, drewno opałowe, pellet, ale też różnego rodzaju tworzywa sztuczne czy papier.
  • Pożary z grupy B– do tej kategorii zaliczamy pożary cieczy palnych i substancji stałych topiących się pod wpływem wysokiej temperatury generowanej przez ogień. Za przykład mogą posłużyć benzyna, nafta, parafina, smoła itp.
  • Pożary z grupy F– tutaj mamy już do czynienia z pożarami olejów i tłuszczów jadalnych, które wykorzystuje się w pomieszczeniach gastronomicznych, przede wszystkim w kuchniach. Mogą to być oleje roślinne i zwierzęce, oliwa z oliwek, popularna frytura etc.

Porada eksperta SORBEX:

Urządzenia gaśnicze ABF nadają się również do gaszenia urządzeń elektrycznych o napięciu do 1000V z odległości minimum 1 metra.

Gdzie najlepiej sprawdzają się gaśnice ABF?

Zakup gaśnicy ABF można polecić każdemu, kto przewiduje występowanie ryzyka pożarowego ze strony wymienionych wcześniej czynników. Warto natomiast zauważyć, że w odróżnieniu od najpopularniejszych gaśnic proszkowych ABC, modele pianowe typu ABF doskonale radzą sobie z gaszeniem pożarów tłuszczów wykorzystywanych w kuchni.

Stąd wniosek, że są to idealne urządzenia gaśnicze do gastronomii. Gaśnice ABF można wykorzystywać w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych i hotelowych, w barach, w sklepach spożywczych i wszelkich punktach, w których serwuje się ciepłe posiłki.

Podkreślmy natomiast, że z uwagi na uniwersalność zastosowania płynnego środka gaśniczego, gaśnice ABF są odpowiednie także dla domu. Takie modele są dostępne w stałej ofercie naszego sklepu internetowego i zauważamy, że cieszą się sporą popularnością właśnie wśród klientów indywidualnych.

Do zastosowań domowych szczególnie rekomendujemy:

Podsumowanie

Gaśnica ABF to uniwersalny wybór nie tylko do zastosowań profesjonalnych, ale także domowych. Warto na nią postawić zawsze wtedy, gdy istnieje realne zagrożenie pożarem, którego źródłem będzie rozgrzany olej czy inny tłuszcz.

Po więcej praktycznych wskazówek zapraszamy do pozostałych artykułów w bazie wiedzy. W jednym z nich np. rozszyfrowujemy oznaczenia gaśnic.